Saturday, April 20, 2024
Home > Health > Tratament Endodontic

Tratament Endodontic

In interiorul unui dinte, sub stratul de smalt si dentina, se regaseste un tesut moale, numit pulpa, care contine vase de sange, nervi si alte tesuturi, ajutand la dezvoltarea si mentinerea sanatatea radacinii dentare. Dintii maturi pot supravietui si fara pulpa, intrucat acestia sunt hraniti in continuare de tesuturile inconjuratoare, insa de multe ori pot aparea infectii ce provoaca durere si disconfort in aceasta zona. De multe ori este nevoie de apelarea la un tratament endodontic pentru a salva un dinte afectat, intrucat unul sanatos asigura atat masticatia eficienta, cat si un aspect placut, iar dantura este mai bine protejata impotriva oricarei afectiuni a cavitatii orale.

Cum este salvat dintele?

Tratamentul de canal este necesar atunci cand pulpa se inflameaza sau este infectata, existand mai multe cauze pentru acestea, de la cariile adanci, fracturi, lucrari sau obturatii neadaptate si multe altele. In plus, un accident poate provoca fisuri ce nu sunt vizibile cu ochiul liber, motiv pentru care pacientii nu pot sesiza problemele decat in ultima clipa. Daca infectiile raman netratate, atunci pacientii se confrunta cu dureri, insa exista si riscul de formare a abcesului.Image result for Tratament Endodontic

Pe durata efectuarii tratamentului endodontic, pulpa este indepartata din interiorul dintelui, care este mai apoi bine curatata si dezinfectat, pentru ca mai apoi sa fie umplut si sigilat cu un material special, asemanator cauciucului, numit gutaperca. Ulterior dintele este restaurat complet prin obturatii, revenind la functiile sale principale si isi va indeplini rolul la fel ca toti ceilalti.

Cu alte cuvinte, un astfel de tratament este ideal intrucat asigura un zambet natural, pacientii pot continua sa manance alimentele favorite si nici nu este nevoie de urmarea pe viitor a altor interventii. Cu ingrijirea corespunzatoare, un dinte care a fost supus unui tratament endodontic, poate rezista in cele mai bune conditii chiar si o viata intreaga.